Refresh

This website np.pl.ua/2024/03/bilske-horodyshche-na-shliakhu-do-yunesko-novi-doslidzhennia-ta-vyznannia-svitovoho-znachennia/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Культура Огляди та Блоги Суспільство 

Більське городище на шляху до ЮНЕСКО: нові дослідження та визнання світового значення

Більське городище на шляху до ЮНЕСКО: нові дослідження та визнання світового значення

Ми постійно всі говоримо про велич Більського городища, про його унікальність. У нас, науковців, уже немає жодних сумнівів, що фортеця являє собою рештки стародавнього Гелону! Безсумнівно, городище належить до кола археологічних перлин світу! І ми, дослідники пам’ятки, наступним важливим і таким необхідним кроком вважаємо необхідність підготовки клопотання про включення Більського археологічного комплексу до списку об’єктів ЮНЕСКО.

Опублікована новина не може не викликати радість. А ще гордість та піднесення.  Та свята справа, над якою археологи працюють вже більше 115 років, має таку підтримку! З 50-их років минулого століття тривають дослідження головних складових Більського городища – Західного та Східного укріплень. Кожне з них унікальне! Кожне з них неодноразово вражало археологічний світ! І мова не лише про їх масштабні площі, а небуденні, а зачасти – і феноменальні, знахідки й об’єкти. Проведення неінвазивних магнітометричних досліджень у межах Західного та Східного укріплень дасть змогу вивести на новий рівень вивчення цих пам’яток. У поєднанні з даними LIDAR зйомки це принесе фантастичні результати! Раніше ми про таке могли лише мріяти! А зараз це реальність! Про подібні дослідження раніше ми тільки читали в публікаціях європейських колег! А нині ці роботи проводяться на древньому Гелоні! Наголошу на тому, що здійснення таких досліджень є неймовірно важливим в епоху війни, коли існує загроза часткового чи повного руйнування об’єктів культурної спадщини. 

Вдячність колегам з Європи за підтримку дослідників Більського городища та фінансування надзвичайно важливих проектів на Більському городищі!

 Станіслав Анатолійович Задніков, кандидат історичних наук Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна 

Перейти до вмісту